• FRI FRAKT I HELE NORGE • 100 % MEDISINSK SILIKON • 100 % RESIRKULERT EMBALLASJE

Grønnfredag - en motpol til Black Friday

Har du også kjent på en klump i magen over all kjøpehysteriet rundt Black Friday? Tenkt at den amerikanske galskapen som vi lo av for ikke mange år siden, nå har blitt en skremmende realitet i Norge også?

Menskoppen bærekraftig alternativ

Grønn fredag er altså en motpol til dette kjøpehysteriet rundt Black Friday. Grønn fredag gir oss anledning til å diskutere hvilke varer vi faktisk trenger, og hvilke vi kan klare oss uten. For hvor mye trenger man egentlig av det man handler på Black Friday? Trenger man egentlig et ekstra mobildeksel eller enda et par bukser? Dette er nemlig påskudd nok for butikker til å prakke på oss uimotståelige rabatter og tilbud på ting man egentlig ikke trenger og som øker forbruket i en skyhøy fart. Nå er heller ikke Black Friday kun på fredag lenger, nå er det Black Friday-tilbud hele uken!

Hvis alle i verden skulle levd som nordmenn, ville vi trenge 3,6 jordkloder.

Det blir stadig viktigere at vi holder oss til varer vi faktisk trenger, og varer som faktisk varer. Menskoppen er opptatt av å fremme produkter som holder i lang tid. Et område som er spesielt viktig, er forbruksvarer. Varer vi kjøper mye av og ofte. Det er ekstra viktig at vi tar fatt på de varene som har kort levetid. Målet er at varene vi produserer har lengst mulig levetid. Konvensjonelle produkter som bind og tamponger har en levetid på kun få timer. Skaffer du deg en menskopp derimot, kan du bruke den i opptil 10 år! Hver kvinne kan dermed spare miljøet for 11-12.000 engangsprodukter ved å bruke menskopp. Det tilsvarer opptil 150 kg avfall som ikke kan resirkuleres.

Det er mange måter vi kan få mer nytte ut av hver enkelt vare på. Vi kan anskaffe varer med lang levetid, vi kan bytte ting med hverandre, låne av hverandre, reparere når noe går i stykker og la andre overta ting vi ikke lenger trenger. Så spør deg selv denne uken hvis du vurderer å kjøpe noe - bidrar dette kjøpet til et høyere eller lavere forbruk? Har det en positiv eller negativ påvirkning på samfunnet?