• FRI FRAKT I HELE NORGE • 100 % MEDISINSK SILIKON • 100 % RESIRKULERT EMBALLASJE

Kan den nye mensen-emojien løse problemer knyttet til mensen?

I mars kommer det en ny emoji som skal symbolisere mensen. Dette er et forslag Plan International UK har jobbet frem. En undersøkelse de gjorde i 2017 viste at det er altfor mye stigma rundt mensen. I undersøkelsen spurte de et stort utvalg jenter mellom 14 og 21 år om de var flaue for å ha eller snakke om mensen, og 48 % svarte ja. Mensen er ikke bare et vanskelig tema å snakke om, det er også en årsak til at mange jenter ikke lever med den livskvaliteten de har krav på.

Mensen er omspunnet av mange myter og blir fremdeles mange steder i verden regnet som noe skittent. Mange jenter mister dessverre skolegang i flere land grunnet mangel på menstruasjonsbeskyttelse. (Artikkelen fortsetter under bildet.)

 

Mensen-emoji
Slik vil den nye mensen-emojien se ut. Foto: Plan International

 

1 av 10 kvinner opplever store plager i forbindelse med menstruasjon.

 

Fremdeles blir mensen ofte bagatellisert. Så fort man uttrykker smerte i forbindelse med mensen, får man høre ting som «ta deg sammen» og «er det bare det?». Det er mange jenter som opplever å ikke bli tatt på alvor når de er åpne om sine bekymringer for mensen som et hinder i hverdagen. Dette er svært uheldig. Smerte, kvalme og utmattelse er ikke uvanlige følger av mensen, og noen opplever det hundre ganger sterkere enn andre. 1 av 10 jenter har nemlig endometriose og/eller adenomyose (livmorsykdommer), og mange av dem er ikke klar over dette nettopp fordi mensplager blir bagatellisert. Man blir bedt om å ta en smertestillende og bite tennene sammen i stedet.

 

30 % av skolejenter i Sør-Afrika uteblir når de har mensen fordi de ikke har råd til sanitetsprodukter.

 

At vi i et moderne land som Norge fremdeles opplever problemer knyttet til mensen, sier litt om hvor problematisk det kan være for kvinner i utviklingsland hvor de hverken har tilgang på eller penger til sanitetsprodukter. Det sier seg selv at når økonomien så vidt strekker til å få mat på bordet, er ikke sanitetsprodukter noe som prioriteres. Dårlige toalett-fasiliteter er også et stort problem i utviklingsland. Derfor går mange jenter glipp av mye skolegang når de får mensen, og det sosiale skillet mellom kvinner og menn øker. Når man ikke har sanitetsprodukter må man naturligvis finne andre løsninger for blodet vil fortsatt komme. Noen jenter vil da ta i bruk ting som filler, blader, bomull og tørkede maiskolber. Dette fører til at de lett blir utsatt for infeksjoner. Mensen bringer altså store utfordringer knyttet til sosiale rettigheter og helse i utviklingsland, men dette er noe som er lite prioritert i bistandsarbeid. En av grunnene er at det i mange utviklingsland er mye skam og overtro knyttet til dette temaet.

I noen land blir det riktignok feiret når jenter får mensen. Om det er av riktige grunner er et annet spørsmål, men å feire mensen i seg selv er neimen ikke en dum ting. I Norge derimot er det mange jenter som opplever panikk første gang de får mensen. Heldigvis får vi noe undervisning på skolen og samtaler med helsesøster, men med mer åpenhet i samfunnet generelt hadde vi kommet mye lengre på vei. Det er jo greit at gutta også får litt kunnskap om hva som skjer med jentene, og ikke går med feilaktige fantasier som fører til unødvendige problemstillinger. Det er jo i grunn ikke bare guttas feil at de kommer med kommentarer som «har du mensen igjen nå, eller?». Eller «hun der har så sykt PMS» når temaet blir hysjet ned og det virker som en mystisk sky svever over jenta én gang i måneden.

 

mensen-emojier

Bloddråpen vant over disse forslagene. Foto: Plan International

Det holder å gjøre et enkelt søk på Google for å konkludere med at det er svært mange spørsmål knyttet til menstruasjon. Diskusjonsforumene blir mildt sagt bombardert, og hovedgruppen er unge jenter. Plan UK hadde flere forslag til hvordan den offisielle mensen-emojien skulle se ut. Det var altså en bloddråpe som til slutt ble stemt frem i stedet for emojier som en truse med bloddråpe eller et blodig bind. At denne emojien vant og ikke de andre forslagene som illustrerte mensen mye tydeligere, er også et tegn på at folk ikke er helt klare for åpenheten rundt mensen. Bloddråpen som ble valgt kan lett misforståes med bloddonasjon eller blod generelt. Vi har jo tross alt emojier både for avføring og oppkast. Er virkelig en truse med blod eklere enn det?

Det skal likevel sies at emojier har blitt en svært viktig del av det digitale språket. Vi kommuniserer med dem daglig. Mange opplever også at det er litt lettere å uttrykke seg med emojier når det er vanskelig å sette ord på følelsene eller tankene. Det kan kjennes lettere å sende et hjerte enn å si direkte at man er glad i noen. Avføring er også noe som lenge har vært et tabubelagt tema, men som nå har en emoji som er hyppig brukt. En mensen-emoji alene kan ikke løse alle problemene, men den kan åpne for samtaler om kvinnehelse og spre informasjon om menstruasjon. Mensen skal ikke være noe å skamme seg for, men noe vi er stolte av. Det er tross alt et tegn på sunnhet, og uten menstruasjon hadde heller ikke menneskeheten eksistert. La oss derfor feire denne emojien!

 

KJØP MENSKOPP